top of page
  • Foto van schrijverVeronique Moons

In bed tel ik geen schaapjes maar piekergedachtenHet contrast tussen dag en nacht


Overdag zit ik geregeld met mijn hoofd in de wolken, een vaag bewustzijn van de wereld. Ik bevind me dan vaak op de grens tussen waak en slaap, Waardoor aangename gedachten soms een beetje overkomen als in een droom. Het aangenaam gevoel van dagdromen kan me de tijd doen vergeten.


Daar tegenover staan dan de nachten waarbij ik rusteloos in bed lig, helemaal alleen met mijn gedachten. Ik pieker over de afgelopen dagen en de dagen die nog gaan komen, wat ik allemaal moet doen en wat ik niet gedaan gekregen heb.


Herkenbaar? Dan ben jij net als ik een dagdromer en een nachtdenker, ofwel een (nacht)piekeraar.Is het erg om te denken (piekeren) in bed?


Het is zeker niet erg om te denken in bed, op voorwaarde dat je aan positieve zaken denkt. In de andere gevallen spreken we over piekeren, dat is het steeds weer opnieuw nadenken over negatieve dingen die geweest zijn of kunnen komen.


Het is namelijk zo dat veel van onze slaap afhangt van hoe we in slaap zijn geraakt. Val je in een toestand van rust en aangename gedachten in slaap, dan wordt dit verdergezet in onze slaap. Val je in een toestand van stress en negatieve gedachten in slaap, dan wordt ook dit verdergezet in onze slaap.


Piekeren zorgt ervoor dat je hersenen overuren kloppen op de afdeling negatief denken. Zo zorgt piekeren voor een zekere mate van stress in ons lijf. En stress zorgt er op zijn beurt voor dat we minder snel in slaap vallen en minder diep slapen. De conclusie is dus dat we slechter slapen als we piekeren in bed.En wat nu? Tips?


Waarschijnlijk wist je al wel dat piekeren geen gunstig effect heeft op je slaap, maar wat doe je er aan?


De enige manier om te stoppen met piekeren is om je aandacht te verleggen, weg van de onaangename piekergedachten. Klinkt gemakkelijker dan dat het is! Ik heb een kleine oefening om je te helpen om je gedachten te verzetten:


  1. Leg je op een aangename manier in bed. Probeer een ontspannen houding aan te nemen.

  2. Sluit je ogen en luister naar de geluiden die je hoort. Probeer ze te benoemen, bijvoorbeeld het vallen van de regendruppels tegen het raam of het ronken van de slapende poes aan het eind van je bed.

  3. Probeer vervolgens je aandacht te verleggen naar wat je voelt en probeer dit te benoemen. bijvoorbeeld de zwaarte van het deken op mijn lijf of de ondersteuning van het hoofdkussen onder mijn nek.

  4. Verleg nu je focus naar je geheugen. Probeer je voor te stellen hoe de objecten die in je kamer staan er uitzien, zonder je ogen open te doen en er naar te kijken. Probeer ze in zoveel mogelijk detail te beschrijven. Ik heb bijvoorbeeld een oude wereldbol in mijn kamer staan, met een ronde, houten voetstuk waaruit een houten as vertrekt die schuin naar boven door de wereldbol gaat. Het begin en het uiteinde van de as worden met elkaar verbonden door een stuk plastiek die een halve cirkel rond de wereldbol vormt... Ik kan nog een tijdje doorgaan met beschrijven, maar je weet nu wel wat ik bedoel ;-)

  5. Herhaal deze stappen totdat je merkt dat je rustig en slaperig wordt.

Merk je dat de piekergedachten tussendoor je aandacht proberen te grijpen, wordt hier dan niet boos of gefrustreerd over. Haal even diep adem en zet de oefening verder.


Veel succes!24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page