top of page
  • Foto van schrijverVeronique Moons

Het wat en waarom van stress


Man met stress


Wat is stress?


Stress is een veelgebruikte term. Ik vermoed dat we het wekelijks over stress hebben. Een stressvolle dag, stress op het werk, een stresserend gevoel, … Maar wat bedoelen we net met dit woord?


We spreken over stress als er in je lichaam een soort spanning of energie opgebouwd wordt. We ervaren deze spanning als opgespannen spieren, verhoogde hartslag, verandering van ademhaling, hoofdpijn, … Iedereen ervaart stress anders. De klachten die je bij stress ervaart kunnen vaag en variërend zijn, waardoor je soms niet eens beseft dat het stressklachten zijn.Is stress slecht?


Stress is niet slecht, zolang deze niet langdurig aanhoudt. Korte stress is nuttig en heeft doorheen de geschiedenis er zelfs voor gezorgd dat we vele gevaren hebben overleeft. Stress is namelijk een waarschuwingssignaal van ons brein dat er gevaar is. Dit waarschuwingssignaal maakt ons lichaam klaar om met gevaar om te gaan, namelijk vechten, vluchten of bevriezen.


Echte gevaren maken we tegenwoordig niet meer zoveel mee. Je zou dan verwachten dat we ook minder stress ervaren. Spijtig, maar helaas. Ons lichaam ziet het verschil niet tussen een dreigende leeuw en een onaangename baas (alhoewel je soms wel kan denken dat ook hij je met huid en haar zou kunnen verslinden). Op beide stresserende factoren gaat ons lichaam ons voorbereiden door stress aan te maken die ons beschermt voor levensbedreigende situaties. Dit verklaart waarom je soms de drang hebt om te vluchten als je jouw baas het lokaal ziet binnen wandelen.Wat doe ik met stress?


Stress is een waarschuwingssignaal. Gebruik dit signaal om na te gaan wat het zogezegde gevaar is? Waar wil je lichaam je voor waarschuwen?


Is er geen dreigend gevaar, dan kan je dit aan je lichaam laten weten door je lichaam te ontspannen. Een manier om je lichaam te ontspannen is door diep in en uit te ademen. Langzaam en uitgebreid ademhalen is een signaal naar ons lichaam dat er geen gevaar is. Als je langzaam en diep probeert te ademen, voel je normaal bij het uitademen hoe je schouders al wat ontspannen en lichtjes naar beneden zakken.Heb je veel stress? Weet je niet hoe je er alleen uit geraakt? Neem dan contact op met je huisarts of een psycholoog, zij kunnen je hierbij helpen.
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page