top of page
  • Foto van schrijverVeronique Moons

De waarheid is ... in mijn hoofdCompliment versus verwijt

'Wat een leuke trui heb jij aan vandaag!' roept iemand je toe als ze je passeert. Je kijkt naar je trui en denkt dat het niet zo'n speciale trui is die al lang uit de mode is. De gedachte 'Ze lachen me uit met die trui, Ze vinden hem eigenlijk ontzettend lelijk, …' spoken plots door je hoofd en iets dat oorspronkelijk als compliment bedoelt was, is bij jou aangekomen als een onaangename domper op de dag.


De waarheid is ...

Wat is nu eigenlijk de waarheid? In ons dagelijks taalgebruik wordt 'de waarheid' in de eerste plaats toegeschreven aan overtuigingen, uitspraken en theorieën, dus ook onze eigen mentale constructies of gedachten.


Het is gemakkelijker om in de negatieve dingen te geloven: ik ben lelijk, ik ben dik, ik ben niets waard, ze vinden me eigenlijk niet leuk, ... want anders zijn we dromers, egoïsten of dikke nekken. Maar al deze negatieve "waarheden" zorgen er net voor dat je je zo ontzettend rot gaat voelen.


Tegenover negatieve waarheden kunnen we positieve alternatieven zetten die ons beter kunnen laten voelen. En naast dit voordeel is het vaak ook zo dat mensen meestal wel goedbedoelde boodschappen geven, maar dat wij degene zijn die ze in het negatieve daglicht gaan zetten.


Conclusie: De waarheid is dat wat jij kiest te geloven

Dus geloof voortaan maar dat het een toffe trui is, dat je haar er echt goed uitziet en dat je echt een GEWELDIGE persoon bent!


Maar wat als ik niet kan geloven?

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niet kan kiezen voor positieve alternatieven. Je hebt het gevoel dat je vastzit in een negatieve spiraal.


Tip 1 om uit een negatieve spiraal te geraken

Telkens als je voelt dat je weer een negatieve gedachte hebt over jezelf, spreek jezelf dan even tegen: 'Nee, ik ben niet stom! Deze mensen vinden me echt leuk.' Herhaal dit geregeld voor jezelf totdat je er in begint te geloven.


Tip 2 om uit een negatieve spiraal te geraken

Heb je het gevoel dat je er zelf niet uit geraakt, dan hebben we nog altijd psychologen en therapeuten die geschoold zijn om je uit die hardnekkige, stevig vastgeroeste spiraal te halen.


Je kan mij altijd contacteren voor een afspraak als je hier aan wilt werken met een beetje professionele hulp
12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page