top of page
  • Foto van schrijverVeronique Moons

Later als ik groot ben ...

Ik had geen besef dat stress zo gemakkelijk mijn dromen kon overnemen

Toen je als kind gevraagd werd wat je later zou willen, zal je hoogstwaarschijnlijk niet hebben gezegd:

- ik wil later geen tijd hebben voor mijn gezin

- ik wil later geen tijd hebben voor hobby's of andere dingen die ik graag doe

- ik wil later elke avond met stress gaan slapen en piekeren over mijn toekomst

- ik kijk er naar uit om later elke dag tegen mijn zin te gaan werken

- en het meest van al kijk ik uit om mezelf later volledig weg te cijferen voor anderen


En toch...


Het is een hectisch leven dat we leven. Hard werken en "succesvol zijn" staat centraal. Als we hard hebben gewerkt worden we beloond met meer werk. We zitten in een eindeloze lus van doen, gedaan, nog te doen, doen, gedaan, ...


De druk en stress die met dit leven gepaard gaat is niet fijn, ongezond en onhoudbaar.


Toch blijven we vasthouden aan dit druk en stresserend leven vanwege het deugddoend gevoel als je jouw to-do lijst kunt afvinken, als je dankbaarheid voelt bij een tevreden klant, de lof over jouw goede prestaties, het gevoel van vooruitgang, ...


Het probleem met deze druk en stresserend leven is dat het diepere gevoelens verdooft en moeilijk te stoppen is, alsof je met man en macht op de rem van een racewagen bent gaan staan en al slippend tot stilstand aan het komen bent.


Rust?


Leren rusten is een van de beste geschenken die we onszelf kunnen geven. En nee, ik heb het niet over een jaarlijkse vakantie waarbij je enkele dagen tot rust kunt komen. Ik bedoel een gestage, dagelijkse, consistente en constante manier van rust.


Hoe meer rust, hoe meer we op ons best zijn als dat moet (en nee, je hoeft echt niet 24/7 op je best te zijn)


Rust nemen kan al op kleine momenten:

  • op een redelijk tijdstip naar bed gaan

  • neem en geniet van je pauzes tussen het werk door

  • kijk niet naar je werk-e-mails op je privé telefoon

  • schakel je werktelefoon eens vaker uit op momenten dat je niet moet werken

  • eet niet onderweg, maar zet je neer en geniet

  • ga wandelen

  • geniet van een heerlijke dagdroom …


Vul je emmertje deze week niet met stress, maar met rust en hoop. Een emmer die overloopt van rust is prachtig om te zien.


Heb jij het gevoel dat je aan het slippen bent met die racewagen? Een racewagen genaamd drukte en stress? Heb je hulp nodig om tot stilstand te komen?

Maak een afspraak bij een psycholoog, zij helpen jou graag om jou nodige portie rust te vinden.
11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page