top of page
  • Foto van schrijverVeronique Moons

Voor het verleden kan je vluchten of je kunt ervan leren


Rafiki slaat Simba met stok om aan te tonen dat het verleden pijn kan doen, maar dat je ofwel kan vluchten van het verleden en de pijn meedragen, ofwel kan leren uit het verleden en zo pijn in de toekomst kan vermijden.
Het verleden kan pijn doen.

Herinner jij je de wijze les van Rafiki nog?

Ik was het eerlijk gezegd even uit het oog verloren. Deze ochtend verscheen deze foto plots op mijn facebook en ik besefte dat dit zo waar is!

Hoewel je er niet altijd bewust bij stilstaat, weet je het meestal diep vanbinnen nog wel. Een kleine herinnering helpt je dan om dat wat je al wist en dat wat je al in je hebt weer naar boven te halen.


Dit is wat we van Disney kunnen leren:

Houdt jouw verleden je tegen om vooruit te gaan in het leven? Heb jij het ook moeilijk om het verleden los te laten of onder ogen te komen?


Denk dan aan de wijze les van Rafiki: Met je verleden kan je twee dingen doen:

  1. Je kunt voor je verleden vluchten

  2. Je kunt uit je verleden leren

Ik verkies de tweede optie. Weet jij waarom?


Wat doe jij met jouw verleden of wat doet jouw verleden met jou?

Vaak zeggen we dat we ons verleden achter ons hebben gelaten. Daarmee bedoelen we meestal dat we er niet aan herinnerd willen worden. We kiezen er dan bewust voor dat "ons verleden onze toekomst niet gaat bepalen". Maar niets is minder waar.


Door je ogen te sluiten voor wat er in het verleden is gebeurd, geven we het net de kracht om onze toekomst te bepalen. Iedere keuze die we maken wordt bepaald door dit verleden en de angst om dit verleden onder ogen te komen.


Door het verleden recht in de ogen te kijken, kan je bewust opzoek gaan naar wat de oorzaken, acties en gevolgen waren. Dit stelt je instaat om te leren uit jouw of andermans fouten die in het verleden werden gemaakt.


Een gewaarschuwde man is er twee waard, zeggen ze toch ;-)
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page