top of page
  • Foto van schrijverVeronique Moons

Goede voornemens voor in de vuilbak

Bijgewerkt op: 21 jan. 2022


Het nieuwe jaar is al een tijdje bezig. Hoe ver ben jij ondertussen geraakt met je goede voornemens? Toch iets moeilijker dan je had gedacht? Ik begrijp je helemaal! Je wilt niet weten hoeveel goede voornemens er bij mij al gesneuveld zijn enkele weken (soms zelfs al na enkele dagen) na de aanvang van het nieuwe jaar. Op zich is dat ook heel normaal. Ben je verbaasd? Lees dan even verder om te ontdekken waarom goede voornemens gedoemd zijn om te mislukken.


In het nieuwe jaar staan de goede voornemens klaar

Ieder jaar denken we rond dezelfde periode weer aan goede voornemens. We blikken terug op het voorbije jaar en we beseffen dat we hier en daar toch iets anders zouden moeten doen. Meer sporten, gezonder eten, minder schermtijd, meer tijd met de kinderen, meer tijd voor jezelf, ...


Ik weet niet hoe jij die goede voornemens aanpakte maar ik nam de koe altijd direct bij de horens vast. 'Dit jaar wil ik minder snoepen.' en voilà, mijn goed voornemen was geboren. Tijdens de laatste weken van het jaar en de eerste weken van het volgende jaar ging ik dit voornemen overal verkondigen. Na een paar weken sprak ik er met niemand meer over want ik moest toegeven dat ik alweer aan die overheerlijke paprika nootjes was gezwicht. Herken jij je hier ook in?


Het probleem met goede voornemens is dat we veel te impulsief aan de slag gaan. Om een goed voornemen te doen slagen hebben we een plan nodig.


Plannen is de boodschap

Goede voornemens zijn gedoemd te mislukken, tenzij jij weet hoe je deze woesteling getemd kunt krijgen.

Krijg jij het al warm van het idee om een plan te maken? Maak je geen zorgen! Ik ga je niet opzadelen met moeilijke wiskunde of uitdagende Ikea plannen.


Neem geen plan van een ander klakkeloos over, dat plan hou je toch niet vol. Het is belangrijk om een plan te maken dat op maat gemaakt is voor jou en door jou. Want zeg nu eerlijk, wie kent er jou het best? Dat ben jij zelf toch? Spreek me gerust tegen als ik mis ben ;-)



8 tips om een goed voornemen te plannen

1. Breng hindernissen in kaart

Wees even 100% eerlijk tegen jezelf. Wat zouden mogelijke valkuilen zijn die je kunnen verhinderen om je goed voornemen succesvol vol te houden? Wil je minder snoepen maar weet je dat dit niet lukt als je telkens weer verleid wordt door de geur van paprika chips als je de kast in de keuken opent? Ik denk dat we hier al met een hindernis zitten...

Probeer de mogelijke hindernissen te verkleinen. Koop bijvoorbeeld geen chips meer ( of toch niet diegene die jij zo overheerlijk vindt), leg je sportgerief naast de voordeur of in de badkamer zodat je ze niet kunt "vergeten", programmeer een alarm op je GSM zodat je altijd rond hetzelfde uur naar bed gaat en de tijd niet meer uit het oog verliest, …


2. Maak je voornemens concreet

Wat verkies jij? 'Vanaf morgen ga ik meer sporten' of 'Vanaf morgen ga ik elke avond 30 minuten wandelen met de hond.'

Het eerste voornemen is behoorlijk vaag. Wat versta jij onder sporten en wat is meer? Hoe vaak wordt er verwacht dat je dit gaat doen? Elke dag of één keer per week? Het tweede voornemen is concreet geformuleerd. Ik weet nu goed wat ik van mezelf verwacht, namelijk dat ik elke avond 30 minuten met de hond moet gaan wandelen.


3. Formuleer positieve voornemens

'Vanaf maandag stop ik met drinken, ik wil dan geen alcohol meer drinken'. Dit voornemen doet me telkens als ik mezelf er aan herinner me ook herinneren aan de alcohol. De fris opgeroepen herinnering van alcohol gaat het me moelijker maken om mijn voornemen effectief te volbrengen.

Het is beter om je voornemen positief te verwoorden en dus die zaken die je niet of minder wilt niet mee in je zin te nemen. Vervang je voornemen bijvoorbeeld door 'Vanaf maandag drink ik na het avondeten een aangename warme kop thee'. Deze zin doet me enkel herinneren aan de warmte en de geur van een kop (kamille) thee. Een herinnering die me zal helpen om het voornemen langer vol te houden.


4. Leg je lat niet te hoog

Het grootste gevaar bij goede voornemen is dat we een voornemen nemen die gewoon weg zo groot en immens is dat ze vanaf het begin al niet haalbaar is. Wil je graag die marathon lopen maar heb je geen conditie? Geen probleem! Loop je niet te pletter tijdens de eerste weken, maar kap je doel op in kleinere delen. Begin bijvoorbeeld met als subdoel om elke week 5 minuutjes te joggen, op jouw tempo. Eens dat dit lukt kan je de lat een beetje hoger leggen.


Een tweede gevaar is om direct heel je leven om te gooien en aan tien verschillende goede voornemens tegelijk te beginnen. Dit is zo vermoeiend voor ons lichaam en ons brein dat het gewoon niet haalbaar is. Het put je uit. Kies liever voor één goed voornemen die je echt wilt doen.


5. Zoek een partner in crime

Een voornemen op je eentje volbrengen is best eenzaam... 'Waarom zou ik nog verder doen? Er is toch niemand die het ziet.' Hoe vaak gaat dit door je hoofd?

Zoek een partner in crime, iemand die hetzelfde voornemen als jou doet en waarmee je je succes- en faalervaringen kunt delen en die je weer de nodige portie moed kan inpraten om verder te doen. Je kunt ook iemand kiezen aan wie je vertelt wat je doel is en hoe je het wil bereiken en wat zijn of haar taak hierin is, namelijk achter jou veren zitten en je er aan doen herinneren waarom je voor dit goed voornemen hebt gekozen en wat de effecten op lange termijn zullen zijn als je blijft volhouden.


6. Volg jezelf op

Noteer je ervaringen in een schriftje of hou een leuke tracker bij om te zien hoe je het doet. Wat is het nut hiervan? Het nut zit erin dat je jezelf kunt evalueren: wat ging moeilijk, waren er hindernissen die je aan het begin over het hoofd had gezien, … Met deze inzichten kan je jezelf bijsturen en je plan aanpassen zodat je toch dichter bij je doel zult geraken in plaats van halverwege op te geven en al die moeite voor niets te hebben gedaan.


7. Beloon jezelf

Straffen werkt niet! Jezelf dat feestje ontzeggen omdat je je deze week niet hebt gehouden aan je voornemen gaat je echt niet helpen om het volgende week wel te doen, integendeel het zorgt ervoor dat je met meer tegenzin je voornemen weer oppikt en sneller geneigd bent om op te geven.

Jezelf belonen daarentegen zal je gemotiveerd houden om door te gaan, want hoe langer dat je jouw voornemen volhoudt, des te meer dat je jezelf mag belonen. Heerlijk!

Een beloning hoeft zelf niet groots of duur te zijn. Denk maar aan een extra aflevering van je favoriete serie, een warm bad in plaats van een douche, een bloemetje voor op de keukentafel, eens gaan eten in je favoriete restaurant of een overheerlijk dessertje na het eten.


8. Wees niet te streng voor jezelf

Schiet jezelf niet af als het niet direct lukt. Een goed voornemen is eigenlijk een oude gewoonte afleren en vervangen door een nieuwe gewoonte. Het is als leren fietsen, dat ging ook met vallen en opstaan. Maar de aanhouder wint.

Wees niet te streng voor jezelf, elke kleine stap die je zet is een stap verder dan waar je gisteren stond.


Ik geloof alvast in jou!




Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page